OPLEIDINGEN
 
AED Opleidingen


Het bekende ABC-schema wordt uitgebreid met defibrilleren; het toedienen van een elektrische schok kan in veel gevallen een uitgevallen pompfunctie van het hart worden hersteld...

Het probleem:
de tijd tussen de collaps en defibrilleren is te lang. Wist u dat er in Nederland per jaar ruim 15000 mensen overlijden door een plotselinge hartstilstand? Het blijkt dat slechts 12% van degenen die een collaps krijgen in het bijzijn van anderen, de circulatiestoornis overleeft. De oorzaak van een circulatiestilstand ligt meestal in het ontstaan van kamerfibrilleren, een ritmestoornis die tot gevolg heeft dat de pompfunctie van het hart uitvalt. Door middel van het toedienen van een elektrische schok (defibrillatieschok) kan in veel gevallen deze functie van het hart worden hersteld.
De voornaamste reden waarom de kans op een succesvolle reanimatie zo gering is, komt door het feit dat de benodigde defibrillatieschok te laat komt. Als vuistregel kun je stellen dat de overlevingskans (bij kamerfibrilleren) per minuut met 10% afneemt. Zijn er twaalf minuten verstreken is die kans nog slechts 9%. Uiteraard zijn alle ambulances uitgerust met defibrillatoren. In Nederland bedraagt de gemiddelde aanrijtijd de ambulance ongeveer tien minuten. Dit is dus te lang om een hoog percentage succesvolle reanimaties te realiseren.Elke seconde telt...

De oplossing: AED
De Automatische Externe Defibrillator, kortweg AED, is een handzaam apparaat dat onderscheid kan maken tussen hartritmestoornissen waarbij een defibrillatorschok moet worden toegediend en ritmes waarbij dit beslist niet mag. De bediening is zo eenvoudig dat in principe elke geoefende leek hem kan bedienen. Er is inmiddels veel ervaring opgedaan met deze apparatuur. In de praktijk blijkt dat het bedieningsgemak het maken van een levensbedreigende fout volledig uitsluit. Cijfers wijzen uit dat is het vaak gelukt is om de tijd tussen de collaps en het toedienen van de defibrillatieschok aanzienlijk terug te verkorten. Het resultaat is spectaculair: 40-50% stijging van de overlevingskans!

Het is dan ook niet vreemd dat de overheid het gebruik van deze apparatuur sterk aanbeveelt. We zien reeds dat de AED, naast de bestaande EHBO-voorzieningen, een vaste plaats begint te verwerven op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen (bedrijven, winkelcentra, luchthavens en openbare gelegenheden).


Helaas zijn er op dit moment geen cursussen voor deze opleiding openbaar. Stuur ons een e-mail of bel ons voor meer informatie.


 
 
Zoekt u ook een website?